Lussekatter

30 lussekatter

5 dl jummen mjölk
50 g jäst
1 sockerbit
1 g saffran
1½ dl rapsolja
½ tsk salt
1½ socker
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl


Till pensling
Uppvispat ägg
Russin


Värm mjölken till fingervärme (37°). Smula sönder jästen i en bunke och häll i lite av mjölken. Rör tills jästen löst sig och häll sen i resten av mjölken.

Stöt saffranet riktigt fint tillsammans med en sockerbit i en mortel och rör ner i jästblandningen. Tillsätt olja, salt, socker och ägg.

Blanda till sist ner vetemjölet och arbete degen kraftigt tills den är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter. Täck med en handduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.

Tag upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Rulla degen till 30 lussekatter, garnera med russin. Sätt dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk ca 30-40 min. Värm ugnen till 225°.

Pensla brödet med ägg. Grädda lussekatterna i 225° 6-10 min. Låt dem svalna på plåten med handduken över, då stannar saftigheten bäst kvar.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0