Busenkelt julgodis

500 g ljus blockchoklad
15 dl puffat ris

Smält blockchoklen i vattenbad och blanda sedan med riset. Bred ut smeten på en plåt och låt stelna.


Lussekatter

30 lussekatter

5 dl jummen mjölk
50 g jäst
1 sockerbit
1 g saffran
1½ dl rapsolja
½ tsk salt
1½ socker
1 ägg
ca 16 dl vetemjöl


Till pensling
Uppvispat ägg
Russin


Värm mjölken till fingervärme (37°). Smula sönder jästen i en bunke och häll i lite av mjölken. Rör tills jästen löst sig och häll sen i resten av mjölken.

Stöt saffranet riktigt fint tillsammans med en sockerbit i en mortel och rör ner i jästblandningen. Tillsätt olja, salt, socker och ägg.

Blanda till sist ner vetemjölet och arbete degen kraftigt tills den är mjuk och smidig och släpper bunkens kanter. Täck med en handduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 min.

Tag upp degen på bakbordet och knåda den smidig. Rulla degen till 30 lussekatter, garnera med russin. Sätt dem på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa under handduk ca 30-40 min. Värm ugnen till 225°.

Pensla brödet med ägg. Grädda lussekatterna i 225° 6-10 min. Låt dem svalna på plåten med handduken över, då stannar saftigheten bäst kvar.


Morotscupcakes med cream cheesefrosting

12 cupcakes

6 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen ingefära
½ tsk salt
200 g rumstempererat smör
1 dl brun farin
2 dl strösocker
2 dl mjölk
2 ekologiska ägg
2 stora, finrivna morötter
2 ½ dl hackade valnötter


Sätt ugnen på 180 grader. Blanda mjöl, salt, kanel, kardemumma och ingefära i en stor skål. Rör smör och socker pösigt i en annan skål, vispa äggen och häll slutligen i mjölken. Blanda försiktigt äggblandningen med de torra ingredienserna tills allt är ordentligt blandat. Rör till sist i morötterna och hälften av valnötterna. Fördela smeten i formarna och fyll formarna till strax under formkanten. Grädda i ugnen ca 25-30 min. Låt svalna.

Frosting

100 g philadelphia cream cheese
4 msk smör
350 g florsocker
1 tsk nypressad citronsaft


Rör osten och smöret mjukt och blanda sedan i florsockret. Rör om tills krämen är mjuk och blanda till sist i citronsaften. Bred glasyren över muffinsarna och garnera med hackade valnötter.


RSS 2.0